Historie

SKIGLEDE SIDEN 1979!

Blå vegenløpet har en solid historie som går tilbake til 1979 – her er litt av den:

Blå vegenløpet, Nord- Norges største turrenn, så første gang dagens lys i 1979. Siden har Løpet gått av stabelen hvert år uten en eneste avlysning. Det har to ganger vært nære på, men flytting av målgang og fantastisk innsats fra TDer,funksjonærer og Rana kommune har berget rennet også de få gangene værgudene har tatt tidlig påskeferie.

Arbeidet med løypene startet sommeren 1978. Nåværende løypesjef Gunnar Pedersen var blant de få som ryddet og kvistet traséen slik at det første rennet fra Umbukta til Mofjellstua kunne arrangeres. Rennet ble en umiddelbar suksess og, uten at registreringen var like nøyaktig som i dagens høyteknologiske samfunn, forteller vitner om deltagerrekord på opp mot 1800 turglade skiløpere. På den annen side har rennet også vært nede i ca. 300 deltagere, men de siste ti årene har tallet vært forholdsvis stabilt like over 1000 helt frem til i 2009, da vi opplevde en liten eksplosjon opp til 1330 deltagere.

Løypene og klassene har stadig forandret seg i løpet av rennets historie. Den opprinnelige traséen fra Umbukta til Mofjellstua ble endret i 2002 og den nye traséen har nå målgang i Brennåsen. Mindre utbedringer og løypeomlegginger opplever vi stadig, men traséen har i grove trekk vært den samme gjennom hele løpets levetid.

Mens løpet tradisjonelt sett har hatt deltagere nesten utelukkende fra Ranaområdet, har vi de siste 10 årene opplevd stadig større pågang fra eliteløpere og stadig større internasjonal deltagelse. Tsjekkere, finner, svensker, russere, franskmenn, tyskere,italienere, spanjoler, dansker, islendinger og østerrikere har vært med på å gjøre rennet til en internasjonal folkefest.